Bij een onderzoek aan de University of California kregen tien tv-junks het voorschrift om acht weken lang yoga te beoefenen. Elke week moesten ze twee tot vier lessen volgen, waarbij ze 10 minuten besteedden aan het beheersen van de ademhaling, 15 minuten aan warming-up, 50 minuten aan yoga-houdingen, en daarna 10 minuten aan ontspanning/meditatie.
Aan het einde van deze periode van acht weken, maten de onderzoekers de conditie van de studenten en ontdekten dat hun spierkracht met 31% was toegenomen, het outhoudingsvermogen van de spieren met 57% was toegenomen, hun flexibiliteit met 188% was toegenomen en hun cardioademhalingsconditie met 7% was verbeterd. Die resultaten zijn behoorlijk indrukwekkend wanneer je je bedenkt dat het onderzoek maar acht weken liep.
Hoe kan iets wat zo zacht lijkt toch zo’n grote impact hebben op de conditie van de spieren?
Spierkracht
In tegenstelling tot traditionele gewichthefoefeningen, zorgt bij yoga je eigen lichaam voor de weerstand. Hoewel je waarschijnlijk niet zulke kollosale spieren zult krijgen als sommige body builders, zullen je spieren zeker sterker worden.
De meeste houdingen in yoga worden heel langzaam gedaan, of je blijft een aantal ademhalingen in een positie. Het is veel uitdagender voor je spieren om een houding vast te houden of langzaam te doen dan het snel te doen. Ik train al jaren met gewichten, dus mijn spieren zijn wel wat gewend.
Maar toch heb ik genoeg yogaroutines gedaan waarbij mijn spieren schreeuwden om genade en ik zelfs even moest stoppen met de houding omdat het zo zwaar was voor mijn spieren. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt tijdens gewichthefsessies.
Bovendien heb je voor sommige balansposities zoals de boompositie en schouderstand ontzettend veel controle over je spieren nodig om te voorkomen dat je omvalt. Ook dat helpt je spieren op te bouwen en te versterken.
Spierbalans
Bij gewichtstraining isoleer je een specifieke spier wanneer je een oefening doet, waardoor je een korte, gespannen spier krijgt. De spieren die je tijdens yoga ontwikkelt zijn meestal uitgerekt, want terwijl je ze versterkt, verleng je ze ook. Je richt je ook niet op een geïsoleerde spier, maar betrekt de kleinere spiergroepen er ook actief bij. Je traint echt je hele lichaam wanneer je yoga beoefent.
Door yoga te beoefenen help je om je spieren te balanceren. Je bent niet te hard bezig met één specifieke spiergroep, waardoor je ook nog eens minder risico loopt op blessures.
Naast al deze voordelen, kan yoga ook nog eens de conditie van je spieren verbeteren. Of je nu kiest voor yoga als je belangrijkste methode voor krachttaining of dat je het wilt aanvullen met andere oefeningen, yoga kan je spieren helpen om fit, gebalanceerd en sterk te worden.
Della Menechella is een yoga en fitnessenthousiasteling die zich al meer dan dertig jaar bezighoudt met fitness. Bezoek haar website: www.beauty-fitness-yoga-source.com/