Cellulite, ook wel sinaasappelhuid genoemd vanwege het bobbelige uiterlijk, wordt veroorzaakt door een opgehoopte laag vet en afvalstoffen die onder je huid vast zitten. Het wordt ook wel eens ten onrechte cellulitis genoemd, maar dat is eigenlijk een medische term die verwijst naar ontstoken onderhuids bindweefsel.
Meer dan 80% van alle vrouwen heeft wel enige vorm van ernstige of minder ernstige cellulite, en ook slanke vrouwen kunnen er last van krijgen. De billen en dijen zijn natuurlijk de bekendste plekken en die komen ook vaak het eerst aan de beurt, maar cellulite kan ook voorkomen op de buik, bovenarmen en zelfs kuiten.
Hoewel het exacte proces van de vorming van cellulite nog niet helemaal duidelijk is, zijn er verschillende waarschijnlijke factoren die bijdragen:
1. Hormonen: Hormonen zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de vetopslag en de stofwisseling in de onderhuidse vetlaag. Een teveel aan oestrogeen kan ertoe leiden dat het bindweefsel verslapt waardoor de vetlaag onder de huid duidelijker zichtbaar wordt. Dat verklaart ook waarom vrouwen vaak na de zwangerschap meer last hebben van cellulite en waarom mannen geen last hebben van cellulite.
2. Leeftijd: Ook door het verouderingsproces verzwakt het bindweefsel, waardoor de vetlaag onder de huid beter zichtbaar wordt.
3. Levensstijl: Een tekort aan lichaamsbeweging en gezonde voeding kan lijden tot een opeenhoping van gifstoffen die vast komen te zitten. De cellen houden hierdoor vocht en vetten vast omdat ze deze niet goed kunnen afvoeren, met als gevolg dat er een bobbelig patroon onder de huid onstaat.
Wat is een effectieve cellulite-behandeling?
De beste cellulite-behandeling is om je manier van leven helemaal te veranderen. Aan erfelijke factoren zoals je hormoonhuishouding en het verouderingsproces kun je weinig doen, maar je kunt je wél je cellulite een stuk minder zichtbaar of nagenoeg onzichtbaar maken.
1. Sport elke dag
Daarmee verbrand je overtollig vet en verbeter je je conditie, maar stimuleer je ook de afvoer van gifstoffen. Veel fitnessleraren raden ook gewichtstraining aan, omdat cellulite minder zichtbaar zou zijn bij (lichte) spiervorming. Heb je cellulite op je buik, probeer dan eens een leuke sport als hoela-hoepen. Daarmee verbrand je niet alleen vet, maar ‘masseer’ je met de hoela-hoep ook nog eens je buik. Gevorderde hoela-hoopers kunnen ook op hun billen of heupen hoopen, dus probeer het eens uit!
2. Let op je voeding
Zorg ervoor dat gifstoffen niet kunnen ophopen en bestaande gifstoffen afgevoerd kunnen worden door veel groente, fruit, volkoren granen en andere makkelijk verteerbare, gezonde voeding te eten. Vermijd ook light producten omdat veel vrouwen merken dat ze daar hun cellulite mee verergeren. Drink liever water of een reinigende kruidenthee zoals brandnetelthee. Vervang ongezonde verzadigde vetten door gezonde vetten en neem meer zuivere omega 3-vetzuren in, zoals biologische lijnzaadolie of algenolie. Visolie is vaak verontreinigd en niet aan te raden.
3. Masseer je cellulite weg
Door verschillende massagetechnieke toe te passen stimuleer je de doorbloeding en afvoer van gifstoffen en kun je de vetcellen laten afbreken. Je kunt ook een droge borstel gebruiken en je huid borstelen.
4. Ontspan of mediteer
Ook stress draagt bij aan een verminderde afvoer van afvalstoffen. Je kunt natuurlijk leren mediteren of een heerlijk ontspannend bad nemen. Voeg wat druppels rozemarijn, grapefruit of jeneverbes toe.
5. Camoufleer
Op een bleke huid zie je cellulite veel beter dan dan op een getinte. Gebruik bijvoorbeeld een zelfbruiner.
7. Gebruik een goede anti-cellulitecreme
Verwacht geen wonderen van een anti-cellulitecreme als je van plan bent om gewoon door te blijven gaan met ongezond eten en leven zonder te sporten. Maar een goede anti-cellulitecreme kan wel helpen om de doorbloeding te verbeteren en de aanmaak van collageen in je huid te stimuleren, waardoor je cellulite minder zichtbaar kan zijn. Veelgebruikte ingrediënten zijn cafeïne en druivenpitextract.